Winta - Tobiasregistret

Winta

“Jag gick med i Tobiasregistret i slutet av sommaren. Jag visste inte så mycket om Tobiasregistret då, utan jag hittade det av en ren slump en dag. Det var mitt i pandemin, jag kände mig hjälplös med allt som hände runtom i världen – jag ville hjälpa folk, jag ville göra skillnad, hur liten den än var.

Ungefär ett år senare fick jag ett mail, ”Tobiasregistret söker dig”; jag hade en potentiell matchning och nu behövde de få in blodprover från mig. Jag är rädd för sprutor, jag har alltid varit rädd för sprutor och jag vet inte om jag någonsin kommer överkomma min rädsla för sprutor, men det fanns inte en del av mig som tvekade på grund av det. Det här var så mycket större än min rädsla för sprutor. Vi tog blodprover och sedan hörde jag inget på ett tag.

Efter några månader hade jag ett missat samtal och ett nytt meddelande, det var från Tobiasregistret: ”…Proverna visade att du passar som stamcellsdonator till patienten…”. SJÄLVKLART TA MINA STAMCELLER var min första tanke, självklart ställer jag upp. Det här handlar om ett liv, en människa som potentiellt kunde få chansen till ett långt och friskt liv tillsammans med sina nära och kära, och allt de behövde var mina stamceller. ”Ta dem” var allt jag kunde tänka. Jag klarar mig bara fint utan dem.

Sen kom donationsdagen och det är en dag som jag aldrig kommer att glömma bort, för det var dagen då jag verkligen förstod innebörden av det jag gjorde, hur stort det här var, hur något som jag inte la en andra tanke på kunde betyda allt för en annan människa. Att det lilla jag gör här kunde potentiellt rädda någon annans barn, syskon, mamma, pappa eller mor-/farförälder, någons allt i livet – HUR OTROLIGT ÄR INTE DET?

Till den fina människan där ute i världen som får mina stamceller: Jag hoppas med hela mitt hjärta att du tillfrisknar. Jag hoppas med hela mitt hjärta att du får leva ett långt och ett friskt liv med dina nära. Jag hoppas med hela mitt hjärta att du får uppleva allt du vill i det här livet. Du kommer alltid vara i mina tankar och jag skickar all min kärlek och styrka till dig. Jag hoppas med hela mitt hjärta.”

-Winta 

Läs fler berättelser