fbpx

Så går det till

Det finns två sätt att ge blodstamceller. Det vanligaste sättet är att utvinna stamcellerna ur blodet. Den andra metoden är att ta ut benmärg ur höftbenet och utvinna stamcellerna ur den.


Vilken av metoderna som används beror på en mängd olika saker, bland annat patientens ålder och vilken sjukdom hen lider av. Därför avgör patientens läkare vilken metod som passar patienten bäst. Men i slutänden är det du som bestämmer hur du vill ge dina stamceller.

Ska stamcellerna utvinnas ur blodet behöver du ta ett kroppseget hormon i fyra dagar innan ingreppet. Hormonet gör att man kan utvinna fler blodstamceller ur ditt blod.

Ingreppet tar ungefär fyra timmar. Det går till så att blodet leds ut ur ena armen till en maskin, som utvinner stamcellerna ur blodet. Sedan leds blodet, utan stamceller, tillbaka in i din kropp igen. Ibland kan du behöva gå igenom proceduren två dagar i följd för att man ska kunna utvinna tillräckligt mycket stamceller. Skulle du ha långt till sjukhuset får du övernatta på hotell. Man får ingen betalning för att man ställer upp som donator men vi står förstås för hotellräkning och ersätter dig för förlorade arbetsinkomster.

Om dina stamceller istället ska utvinnas ut benmärgen, kommer du att sövas. Sedan sticks en spruta in i ditt höftben och stamcellerna sugs ut. Efteråt kan du vara lite öm i nedre delen av ryggen och du kan också bli lite trött. Men inom någon vecka är du helt återställd.

När telefonen ringer

Den dag vi hör av oss till dig för att någon behöver din hjälp kommer vi att be dig lämna blodprover för att se att du “matchar” helt med din patients HLA typ. Om allt ser bra ut och den behandlande läkaren väljer att gå vidare kommer vi att ta dig till ditt närmsta universitetssjukhus för en omfattande hälsoundersökning där man bland annat tittar på EKG, lungröntgen och man tar nya virustester, allt för att se till att du är fullt frisk och att det inte finns några hinder för dig att donera. Du kommer i samband med detta att få prata med en läkare som ger dig grundlig information om vad det innebär att donera och vad som kommer att hända inför och på själva donationsdagen. Det är hela tiden frivilligt att ställa upp och du kan när som helst under processens gång välja att tacka nej .

Men för att vi ska få tag i dig, behöver vi ha dig i vårt register.

Gå med idag, så kanske du kan rädda någons liv imorgon.