För registrerade - Tobiasregistret

Du som registrerat dig

Vad händer nu? Vad gäller för mig som registrerad?

När du väl är registrerad så är du med i sökningar som varje dag görs för patienter runt om i världen. Om du matchas med någon som behöver dina blodstamceller kontaktar vi dig inför nästa steg. Vi hör av oss via brev och/eller telefon.

Den dag vi hör av oss till dig för att någon behöver din hjälp kommer vi först att fråga om du fortsatt är intresserad och tillgänglig för att göra detta. Självklart kan du tacka nej om det inte känns lägligt i ditt liv just nu av olika skäl.

Om du vill fortsätta kommer vi att be dig lämna blodprover för att se att du matchar helt med din patients HLA-typ. Vid anmälan testas din saliv till en viss grad, nu vill man göra en bredare analys via blodprov. Dessa blodprover lämnar du på närmsta blod- eller vårdcentral. Blodproverna kommer att skickas till patientens behandlande läkare för analys.

Om det blir aktuellt för en donation så kommer vi att boka in dig på ett av våra universitetssjukhus i landet för en omfattande hälsoundersökning där man bland annat tittar på EKG och tar virustester, allt för att se till att du är fullt frisk och att det inte finns några hinder för dig att donera. Eftersom vi har samarbete med alla våra universitetssjukhus i hela landet (från Umeå till Lund) så behöver du ibland resa lite längre beroende på vart du bokas. Tobiasregistret står självklart för alla omkostnader kring detta.

Du kommer i samband med detta att få prata med en läkare som ger dig grundlig information om vad det innebär att donera och vad som kommer att hända inför och på själva donationsdagen. Känner du dig fortsatt villig och intresserad att göra detta så går man vidare med planeringen, det är dock helt frivilligt och du kan här tacka nej om det inte skulle kännas bra.

video poster

Har du flyttat, bytt mailadress eller har en fråga?

Kontakta oss här

Berättelse från
en donation

Tillsammans räddar vi liv


”Jag sökte in till Tobiasregistret efter att min ena bror delade en story på Instagram. Jag gick in och läste på lite om vad det handlade om och tryckte sedan på ”Jag vill gå med” utan någon som helst tvekan. Efter bara några månader ringde telefonen om att man hade hittat en matchning som var i akut behov av mina stamceller. Jag minns så väl att jag sa ”Kör, vad händer nu?”

Jag har alltid varit mån om andra människor, jag har alltid velat hjälpa andra i den mån jag kan. Tänk att man har möjligheten att ge en annan människa en andra chans i livet, ge dem hopp. Jag vet hur många närstående där ute känner sig, tyvärr. Hjälplösa, tomma, arga, förtvivlade, ja listan kan göras lång. Och för er vill jag ge lite hopp, en liten strimma ljus, jag vill att ni ska veta att ni inte är ensamma i detta. ❤️ Tillsammans räddar vi liv.” /Marcus

Tänk om du också får chansen att rädda någons liv? 

Läs fler berättelser här

Sprid ordet! Vi behöver blir fler!

Engagera dig