"Oliver, en riktig kämpe!"

Familjen Mattsson är verkligen en idrottsfamilj. Jesper har ägnat hela sitt liv åt hockeyn där han bland annat spelat på elitnivå och varit med om att vinna både SM- och VM-guld. 2004 föddes Oliver och tre år senare kom lillebror Elliot.Oliver blev tidigt också intresserad av hockeyn och spelar i dag i Malmö Redhawks 14-årslag. Lillebror Elliot spelar i Malmö Redhawks 11-årslag. Livet är fyllt av mycket träning och många matcher.
Far- och morföräldrar har alla varit en viktig del av familjen och tillbringat mycket tid tillsammans med sina två barnbarn. En dag i slutet av juni i år var farfar och farmor på väg till golfbanan. Från baksätet i bilen hör de plötsligt Oliver säga:
– Jag har fått några konstiga prickar på benen och blåmärken på armarna. Jag tror att jag kanske har blivit allergisk.
Några dagar senare var utslagen fortfarande kvar och oron växte hos familjen. Mamma Anna bestämde sig den 1 juli för att åka med sonen Oliver in till sjukhuset. Läkarna berättade att de trodde att något allvarligt hade hänt. De sa att det kunde vara fyra olika diagnoser och en av dem var leukemi. De tog en rad prover för att utesluta leukemi. Men istället upptäcktes att Oliver hade aplastisk anemi, en svår blodbristsjukdom.
– Efter det att vi fick beskedet har livet varit mycket tufft för hela familjen. Det har varit fyllt av provtagningar, sjukhusvistelser och mycket frånvaro från skolan, vilket har gjort att Oliver fått sköta sitt skolarbete på högstadiet från hemmet och sjukhuset. Farmor och farfar har fått ta hand om lillebror Elliot en hel del. Just när det här skrivs är Oliver hemma, men så fort febern stiger måste han åka tillbaka in på sjukhuset, berättar Jesper.
– Vi har sådan tur att vi kan se Oliver från vårt fönster, säger farfar som bor i ett hus intill. Och nu har en ljusglimt tänts. Man har hittat en donator till Oliver genom Tobiasregistret.
Den medicinska behandlingen är planerad av avslutas den 1 november. Den 15 november påbörjas transplantationen av blodstamceller.
– Det känns fantastiskt att det finns människor som ställer upp. För om medicineringen inte fungerar går vi vidare i olika steg fram till donationen av blodstamsceller och en transplantation. I dag orkar jag inte tänka framåt. Det är en dag i taget som gäller. Att få ett sådant här besked är den tuffaste matchen. Mitt i alltihopa har Oliver visat på en otrolig mental styrka. Han är positiv och ser möjligheter i det lilla. Vår Oliver är en riktig kämpe, säger pappa Jesper.

Fler berättelser

Gå till alla berättelser

”Jespers berättelse”

Läs Jesper Mattssons berättelse.

”Att möta den som räddat ens liv”

Läs Ellens berättelse.

”Markus Kirsten en potentiell livräddare”

Läs Markus Kirstens berättelse.

”Enda chansen till räddning var en stamcellstransplantation”

Läs Elliots berättelse.